Paragrafen

Paragraaf H. Investeringen en majeure projecten

2. Majeure projecten

Masterplan Brukske

Op dit moment loopt het ontwerptraject nog voor de laatste fase van Masterplan Brukske; het te realiseren park. Rond de zomer zal er een definitief ontwerp worden vastgesteld met behulp van het lopende burgerparticipatietraject. Afgesproken woningen in het centrumplan zijn gebouwd en opgeleverd.
De planning is om de exploitatie eind 2021 te sluiten. Mogelijk zijn er in 2022 nog afrondende civiel technische werkzaamheden.

BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo

De BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo heeft tot doel om het terrein van Greenport Venlo tot ontwikkeling te brengen. Achterliggende doelen zijn het creëren van werkgelegenheid voor de beroepsbevolking in de regio.
Sinds 1 januari 2017 is de gemeente Venray voor 5,4% aandeelhouder in de BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Overige aandeelhouders zijn de Provincie Limburg en de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo. De portefeuillehouder Werken vertegenwoordigd het college in de Aandeelhoudersvergaderingen van deze BV. De gemeente Venray is geen deelnemer in de BV Campus Vastgoed.
Onderdeel van de toetreding tot het Ontwikkelbedrijf was de realisatie van netto 30 hectare bedrijventerrein in de gemeente Venray. Als locatie was hiervoor De Spurkt in beeld. Op 30 maart 2021 heeft de gemeenteraad een weigeringsbesluit genomen t.a.v. het bestemmings- en exploitatieplan De Spurkt. Vanaf eind 2021/begin 2022 wordt bezien op basis van welke randvoorwaarden en uitgangspunten de 30 hectare bedrijventerrein mogelijk alsnog gerealiseerd kan worden.
Periodiek zal door het ontwikkelbedrijf monitoring van de risico’s plaatsvinden. Om eventuele risico’s voor Venray (5,4% van het uiteindelijke resultaat) in de toekomst te kunnen opvangen is ervoor gekozen om binnen het grondbedrijf van Venray een reserve te vormen die gevoed wordt uit het jaarlijks te verkrijgen rendement (2%) op het ingebrachte eigen vermogen evenals het surplus op het ingebrachte vreemd vermogen. De reserve Greenport zal per eind 2021 op niveau zijn (gerelateerd aan het onderliggende risico). In de begroting 2022 is vanaf 2022 geen storting meer in deze reserve geraamd.

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (GOW) en toekomstvisie Haven Wanssum

We gaan er vanuit dat het GOW project en de toekomstvisie Haven Wanssum in 2021 in zijn geheel zijn afgerond. Mogelijk dat we in 2022 nog enkele uitloop of nazorg werkzaamheden dienen plaats te vinden.

Omgevingswet

De invoeringsdatum van de Omgevingswet is wederom verschoven, nu naar 1 juli 2022.
In 2022 is de Omgevingsvisie helemaal gereed en wordt verder gewerkt aan het uitvoeringsplan Omgevingsplan.
In 2021 en 2022 worden de vergunningen- en plansoftware geïmplementeerd en aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en kan worden getest. Tevens worden toepasbare regels opgesteld voor veelvoorkomende producten, zodat de dienstverlening aan de klant wordt geoptimaliseerd.
Het proces van initiatief tot vergunningverlening wordt aangepast aan de eisen van de Omgevingswet, zodat vergunningen vanaf juli 2022 binnen 8 weken verleend kunnen gaan worden. De eigen verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer ten aanzien van de dialoog met de omgeving enerzijds en de afstemming met ketenpartners anderzijds, zullen prominent de aandacht krijgen.
In 2022 krijgt zal tevens een nieuwe legesverordening worden voorgelegd.
Tot slot zal ook in 2022 veel aandacht uitgaan naar de rollen en veranderingen voor raad (Raadswerkgroep), college en medewerkers.

GlaswebVenray

Na de realisatie van de aanleg van glasvezel in de dorpen en buitengebied (fase 1), was de verdere uitrol in de wijken van Venray (fase 2) voorzien. Voor een economisch verantwoorde businesscase is een voldoende deelnamepercentage vereist. Als gevolg van de maatregelen mbt Covid-19 is de publicatiecampagne stopgezet. Op dit moment worden scenario's onderzocht om tot een verantwoorde aanleg van glasvezel in fase 2 te geraken. Of, en zo ja tot welke hoogte, een beroep moet worden gedaan op de toegezegde resterende gemeentegarantie is nog niet bekend.
Ten behoeve van de verleende gemeentegarantie voor fase 1 wordt door GlaswebVenray periodiek een financiële verantwoording afgelegd. Aan de verplichtingen uit de betreffende geldleningen wordt voldaan en ook de safe harbour-premie (vergoeding over de verleende garantstelling) wordt jaarlijks aan de gemeente betaald.

Venray Vergroent

Duurzaamheid is een van de grote opgaven voor de komende decennia en raakt (lokale) overheden, partners / organisaties en inwoners. Vanuit dit besef is duurzaamheid door de coalitie benoemd tot het belangrijkste speerpunt voor de komende jaren. Als we het hier hebben over duurzaamheid, bedoelen we:

  • energietransitie
  •  klimaatadaptatie
  •  circulaire economie

Op basis van het inmiddels vastgesteld dan wel bijgesteld beleid op deze deelthema's zal de komende jaren het (extra) aan de slag gaan met de uitvoering voorop staan. Daarnaast speelt de verdere regionale samenwerking in het kader van de RES ook de komende jaren nog een belangrijke rol. Een derde thema dat de komende tijd extra aandacht vraagt is, mede op basis van opgedane ervaringen, hoe we meer en beter in gesprek kunnen komen met onze inwoners over Venray Vergroent. Ten behoeve hiervan wordt stevig geïnvesteerd in communicatie(middelen) maar vooral ook het verhaal / de boodschap die verteld moet worden.

Programma Landelijk Gebied

We willen ons mooie buitengebied koesteren, er goed voor zorgen en het goed achterlaten voor volgende generaties. Tegelijkertijd hebben we te maken met steeds weer nieuwe plannen en initiatieven die ruimte vragen in ons buitengebied. Plannen voor zonneweides, windenergie, recreatie, boeren die willen uitbreiden, innoveren of juist willen stoppen en een andere onderneming willen opzetten. Er zijn zoveel plannen, maar de ruimte is schaars. Hoe zorgen we er nu voor dat we de goede keuzes maken? Vaak zijn economische motieven leidend geweest bij het maken van keuzes. Maar we zitten op een kantelpunt. Want, we willen ook dat de natuur zich kan ontwikkelen, dat er voldoende aandacht is voor flora en fauna, voor biodiversiteit, voor een gezonde bodem, schone lucht en schoon water. Zodat ons buitengebied over 30 jaar nog steeds een groene, gezonde omgeving is waar ruimte is om te wonen, ondernemen en recreëren. We zullen dus op een andere manier naar alle initiatieven moeten kijken. Alle belangen goed wegen en samen de juiste keuzes maken die passen bij het buitengebied van onze toekomst.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15