Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

Wat gaan we daarvoor doen?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Opdracht

Gereed in

Rapportage

Herzien van het integraal veiligheidsbeleid

2022

In april 2022 komt de lokale rapportage beschikbaar met de resultaten van de eind 2021 gehouden Veiligheidsmonitor. Dit rapport gaat meer inzicht geven in de veiligheid(beleving) in de Venrayse wijken en dorpen. De uitkomst van de Veiligheidsmonitor alsook de politieke en bestuurlijke wensen, die hun beslag gaan krijgen in het coalitieakkoord en collegeprogramma 2022, vormen belangrijke input voor de te stellen kaders binnen het veiligheidsbeleid voor de komende jaren. De in 2021 opgezette dynamische veiligheidsagenda krijgt binnen het veiligheidsbeleid een plek om daarmee ook concreet inzicht te blijven geven in de lopende c.q. op te starten initiatieven op het gebied van openbare orde, sociale veiligheid inclusief ondermijning.

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

In de afgelopen drie jaren is mede met een financiële impuls vanuit het landelijke ondermijningsfonds alsook vanuit het collegeprogramma een goede basis neergezet voor de aanpak van ondermijning. Denk aan de komst van de toezichthouder ondermijning, afspraken over binnengemeentelijke informatiedeling, meer bewustwording gekoppeld aan een meld- en signaleringsfunctie en de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. In de wetenschap dat criminelen zich niet aan gemeentegrenzen houden, zijn ook bovenlokaal belangrijke stappen gezet. Bijvoorbeeld de Ondermijningstafel alsook het operationeel zijn van het Regionaal Interventie Team Noord-Limburg (RIT) en het Flexibel Regionaal Interventie Team – aanpak internationale werknemers (FRIT). In 2022 gaan we hierop voortborduren met een aantal projecten, die voorbereid zijn onder de vlag van de Regiodeal, programma buitengebied, thema veiligheid. Voorbeelden van deze projecten zijn onder meer aan het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het buitengebied (KVO-B), de inzet van een innovatieve controlemethode en de doorontwikkeling van een data-driven aanpak. Beleidsmatig is er in 2022 in het bijzonder aandacht voor uiteenlopende vormen van mensenhandel. Hiertoe ligt een landelijke opdracht vanuit het programma ‘samen tegen mensenhandel’. In de aanpak lokaal ligt de focus op het bestrijden van drugscriminaliteit en jeugdige ondermijners (inclusief het voorkomen van jonge aanwas).

Invulling geven aan beleid en aanpak van personen met verward gedrag

2023

Het triageren van de politiemeldingen inzake verward gedrag binnen het Zorg- en Veiligheidshuis alsook de daarop volgende aanpak (lokaal en/of regionaal) krijgt in 2022 verder vorm en inhoud. De proef met het Multidisciplinair Escalatie Team voor onbegrepen gedrag wordt geëvalueerd. Daarnaast zal medio 2022 een besluit genomen moeten worden over de toekomst van het herstelhuis Noord-Limburg en het Meldpunt Signaal, waaraan al dan niet een 24/7 beschikbaarheidsfunctie wordt gekoppeld. In 2022 zal verder invulling gegeven moeten worden aan de uitkomst van de reparatiewetgeving op de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De inzet van de centrumondersteuner in het kernwinkelgebied loopt tot medio 2023.

Inhoud geven aan de campagne #RespectOn

2021

De 3-jarige campagne #RespectOn is eind 2020 officieel afgesloten. Het platform #RespectOn, waarbinnen uiteenlopende maatschappelijke en culturele organisaties vertegenwoordigd zijn, heeft het stokje overgenomen en is aan de slag om het gedachtegoed achter #RespectOn verder uit te dragen. Voor de projectgroep #RespectOn resteert het uitvoeren van een evaluatie, inclusief een eindmeting binnen het onderwijs en het afleggen van verantwoording bij de Provincie Limburg van besteding van de subsidiegelden. Besluitvorming op basis van deze evaluatie is voorzien in het derde kwartaal 2021. Met deze besluitvorming eindigt ook de opdracht in het derde kwartaal 2021.

Toekomst kwaliteit brandweerzorg (batenharmonisatie)

Continu

De voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne zijn getroffen. Daarin wordt de bijbehorende brandweerzorg meegenomen. De kwaliteit van de brandweerzorg heeft onze voortdurende aandacht.

Aanscherpen taken en verantwoordelijkheden van (veiligheids)partners bij evenementen

De opdracht wordt vooralsnog niet opgepakt in afwachting van nadere definitie/opdracht bepaling.

Organiseren samenwerking op het gebied van thuistaken VTH

2023

In 2020 zijn de ambtelijke voorbereidingen voor de samenwerking met de vier deelnemende gemeenten verder vorm gegeven. Onderdeel daarvan zijn de onderhandelingen over de ontbinding van de GR met Horst. De keuze voor de wijze waarop de vier gemeenten willen gaan samenwerken zal moeten passen in de ontwikkelingen die momenteel op landelijk niveau met betrekking tot omgevingsdiensten worden uitgewerkt.

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2021

De livegang van VTH applicatie Squit 2020 is uitgesteld. Er is voor gekozen om wel de livegang verder voor te bereiden. Met de regiopartners in NNL verband wordt deze opnieuw gepland. Daarbij is er een afhankelijkheid van het oplossen van een aantal issues die door de stuurgroep SGIV naar voren zijn gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15