Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

Wat willen we bereiken?

Integrale Veiligheid

Veilig zijn en je veilig voelen is een basale behoefte van ieder mens. Pas als inwoners zich veilig voelen, kunnen zij zich ontplooien in educatief, economisch en maatschappelijk opzicht en zullen ze zich vervolgens meer maatschappelijk betrokken voelen en zich in willen zetten voor onder meer de veiligheid in een dorp of wijk. Veiligheid heeft echter ook iets subjectiefs. De persoonlijke situatie en ervaringen alsook de eigen interpretatie van situaties en maatregelen bepalen onder meer de mate waarin een inwoner zich ook echt veilig voelt.
De veranderende rolverdeling, zoals ook beschreven in de Toekomstvisie ‘Venray loopt voorop’, maakt dat we beter kunnen aansluiten op de behoeften van inwoners in de aanpak van veiligheidsvraagstukken. Voor zover het gaat om handhaving van de openbare orde en de bestrijding van ondermijnende criminaliteit ligt het primaat bij het lokale gezag, lees de burgemeester. Dit laat onverlet dat inwoners en ondernemers op dit punt ook een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld door verdachte situaties te melden.
Als het om integrale veiligheid gaat, streven we dan ook naar veilige Venrayse dorpen en wijken. Waarin inwoners van alle generaties veilig zijn en zich veilig voelen, weerbaar zijn en met respect omzien naar elkaar. Waarbij we samen met partners gaan voor een geïntegreerde aanpak van onveiligheid (ondermijnende inclusief digitale) en criminaliteit. Hierbij mogen we van inwoners en ondernemers een bijdrage naar vermogen verwachten in het streven naar minder slachtofferschap, minder overlast, minder  criminaliteit (ondermijnende inclusief digitale) en daarmee een verhoogd gevoel van veiligheid. In de aanpak van veiligheidsvraagstukken willen we nog beter aansluiten bij de behoeften van inwoners. De uitkomst van de Veiligheidsmonitor gaat ons hierbij helpen.

Toezicht en Handhaving

Toezicht en handhaving leveren een bijdrage aan de naleving van regelgeving op een effectieve en efficiënte manier om tot een gezonde, duurzame en veilige fysieke leefomgeving te komen. We hanteren daarbij het motto van de Omgevingswet: “Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit”. Bij toezicht en handhaving sturen we met name op het waarborgen van kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Hierbij passen we het beleidsplan Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) in de fysieke leefomgeving toe. Het is de taak van toezicht en handhaving dat de afspraken die we met elkaar maken worden nagekomen. Daarbij staan gezondheid, veiligheid en duurzaamheid centraal. Tijdens het toezicht houden geven we advies hoe iets wél kan, houden we ons aan de gemaakte afspraken en pakken we door als anderen zich niet aan de afspraken houden en de kwaliteit van onze leefomgeving negatief wordt beïnvloed.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15