Programma 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 DUURZAAMHEID

Wat gaan we daarvoor doen?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Opdracht

Gereed in

Rapportage

Uitvoering proces Duurzaamheid "Venray vergroent"

Continu

Het proces Venray Vergroent omvat de deelopdrachten Energietransitie, Klimaatadaptatie, Circulaire Economie en Praktijk in Huis. Over de deelopdrachten en de daaronder vallende activiteiten wordt apart gerapporteerd. Over het totale proces wordt via de rapportage majeure projecten verantwoording afgelegd. Nu op alle onderdelen het beleid op orde is, zal met ingang van 2022 de focus nadrukkelijker dan tot op heden liggen op de uitvoering en hoe we onze inwoners en bedrijven hier meer en beter bij kunnen betrekken. Want alleen dan kunnen we onze ambities ook daadwerkelijk waar maken.

Opstellen Duurzaamheidsvisie

2021

Korte overkoepelende visie duurzaamheid voor de thema's energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie

Uitvoering Energietransitie

2022

In 2013 is de Venrayse Energiestrategie 2030 vastgesteld met daarin de ambities om te komen tot een CO2 neutraal Venray in 2030. In 2022 worden de doelen uit beleid heroverwogen op basis van actuele cijfers over energieverbruik en duurzame energie opwekking in de gemeente én de dialoog met de inwoners over de wijze waarop we de doelen kunnen bereiken.
Vanuit de tak Energiebesparing helpen en stimuleren we woningbezitters en bedrijven met verduurzamen van woningen en panden.

Faciliteren, stimuleren en realiseren van projecten voor grootschalige duurzame energieopwekking

Continu

Op basis van de nieuwe doelen voor de energietransitie én een evaluatie van de opgedane ervaringen met het Kader Opwek Duurzame Energie (KODE Venray), zoals met de tender zonneweides en de verkenning windpark, wordt KODE geactualiseerd. Ook worden uitgangspunten uit de Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg (RES1.0) ingebracht.

Besluitvorming over grootschalige initiatieven voor zonneparken (5ha+) wordt doorgeschoven naar de nieuwe raad, m.u.v. initiatieven waarvan de aanvraag al in behandeling is genomen.

Opstellen warmteplannen voor alle wijken richting aardgasloos wonen bestaande
bouw en lerend starten met de eerste wijk

2022

In 2022 worden uitvoeringsplannen opgesteld op basis van de Transitievisie Warmte. Belangrijk speerpunt hierbij zal isolatie zijn, dit dient de warmte transitie én het energiebesparingsdoel van Venray. De meeste aardgas loze alternatieven hebben een hoge mate van isolatie nodig om rendabel te kunnen functioneren. Indien er zich initiatieven uit de gemeenschap aandienen voor een gezamenlijke aanpak voor wijk of buurt zullen we deze ondersteunen.

Invoering Klimaatadaptatie

Continu

In 2022 wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie met projecten gericht op wateroverlast, overstromingen, hittestress, droogte en biodiversiteit

Stimuleren natuurontwikkeling ter vermindering van hittestress, voorkomen verdroging en bevorderen CO2 reductie

Continu

In september 2021 is het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie vastgesteld door het college. Hierin staan concrete projecten en plannen voor projecten met maatregelen die Venray helpen om klimaatadaptief te worden. Het doel van de maatregelen is om onze samenleving aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en negatieve effecten gevolg van hitte, droogte, wateroverlast, overstromingen en achteruitgang van biodiversiteit te verminderen en te voorkomen.

Uitwerking Circulaire economie

Continu

In 2022 wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie met projecten gericht op de doelgroepen inwoners, bedrijven en de gemeentelijke organisatie en haar taken (zoals duurzaam inkopen).

Organiseren inwonerscommunicatie en beleidscommunicatie

Continu

Communicatie vind doorlopend plaats. De communicatiestrategie duurzaamheid bevat vier kernwaarden op basis waarvan de communicatie wordt ingezet bij de lopende projecten en beleidsvorming: We schetsen een eindbeeld; geven handelingsperspectief; geven positieve emotie en betekenis een belangrijke rol in onze communicatie  en laten het verhaal vertellen door mensen in de samenleving. Hiervoor wordt een doorlopende communicatie-agenda duurzaamheid bijgehouden met de deelthema's: energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.
Om onze inwoners en bedrijven hier actief bij te betrekken wordt het communicatieplan Groene Ambassadeurs uitgevoerd, met het doel duurzaamheid en de projecten zichtbaarder te maken en ook de inwoners het verhaal te laten vertellen.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15