Programma 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 DUURZAAMHEID

Inleiding

Zowel internationaal (Klimaatakkoord van Parijs), als nationaal ((concept-)klimaatakkoord), maar zeker ook provinciaal, regionaal en lokaal, is er de afgelopen jaren een sterk toegenomen besef dat duurzaamheid een van de grote opgaven is voor de komende decennia.
Deze opgave raakt (lokale) overheden, partners / organisaties en inwoners. Vanuit dit besef is duurzaamheid door de gemeenteraad als belangrijk speerpunt en majeur proces voor de komende jaren.
Als we het hier hebben over duurzaamheid, bedoelen we:

  • energietransitie
  • klimaatadaptatie
  • circulaire economie

Het uiteindelijke doel van dit proces is een duurzame Venrayse samenleving, die:

  • CO2-neutraal met compensatie is in 2030 en volledig energieneutraal is in 2050;
  • de klimaatadaptatie onder controle heeft in 2035;
  • de circulaire werkwijze als vanzelfsprekend uitgangspunt ziet in 2035.

Deze doelen zijn als zodanig ook opgenomen in het collegeprogramma 2018-2022.

In het procesplan Venray Vergroent is vastgelegd hoe we hier mee aan de slag zijn. Beoogd resultaat is om als gemeente in staat te zijn om de noodzakelijke omslag ten aanzien van onze duurzaamheidsopgaven te faciliteren met visie, beleid, expertise, stimuleringsmaatregelen en door het goede voorbeeld te geven met zaken waar we rechtstreeks invloed op hebben.

Wat willen we bereiken?

Duurzaamheid
We zetten in op energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.
Energietransitie
We willen het gebruik van fossiele brandstoffen beperken en een duurzame energievoorziening stimuleren. Hiermee wordt ook de uitstoot van CO2 verminderd. De in 2013 vastgestelde doelstelling om in 2030 CO2 neutraal te zijn door energiebesparing (37,5% tov 2013) en 30% duurzame energie op te wekken in onze gemeente wordt geëvalueerd en herijkt op basis van nieuwe inzichten. Vervolgens wordt ook het Kader Opwekking Duurzame Energie (KODE Venray) geëvalueerd en geactualiseerd. De ontwikkeling van grootschalige energieopwekking heeft impact op de leefomgeving van inwoners. Onderdeel van de evaluatie is een brede dialoog met inwoners van Venray over concrete acties op korte- en middellange termijn om onze ambities en doelstellingen te behalen en hoe deze te realiseren. Door deze vragen samen met inwoners te beantwoorden, werken we aan draagvlak voor de realisatie van de opgave van de energietransitie.
Ook wordt uitvoering gegeven van de Regionale Energie Strategie (RES1.0) om de regionale opgave voor duurzame energieopwekking te realiseren. Hiervoor liggen er regionale bestuursafspraken en is een regionaal uitvoeringsprogramma opgesteld.
Ter uitvoering van de Transitievisie Warmte wordt samen met de inwoners gewerkt aan plannen om de woningen aardgasvrij te maken. Eerste stap hierbij is het isoleren van de woningen. (Hybride) warmtepompen kunnen voor sommige woningen/gebouwen ook al een op korte termijn mogelijk zijn.
Klimaatadaptatie
De samenleving is kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot overlast en schade voor de samenleving. In 2035 willen we de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, verdroging en hittestress in de stedelijke omgeving onder controle hebben. Hierin wordt ook biodiversiteit meegenomen. Hiertoe is in 2021 een visie ontwikkeld en uitvoeringsprogramma opgesteld. De komende jaren zal het (extra) aan de slag gaan met de uitvoering voorop staan.

Circulaire economie
We willen zuinig omgaan met de grondstoffen van de aarde door de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. In 2035 is de circulaire werkwijze in Venray een vanzelfsprekend uitgangspunt. In 2021 is een visie ontwikkeld en uitvoeringsprogramma opgesteld, gericht op inwoners, bedrijven en de gemeentelijk organisatie (waaronder duurzaam inkopen). De komende jaren wordt aan de slag gegaan met de uitvoeringsprojecten.

Financiële middelen
Een belangrijke onzekere factor hierbij is de onduidelijkheid over financiële rijksbijdrage aan gemeenten voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. En wat dit vervolgens betekent voor onze lokale en regionale ambities en doelstellingen. Zonder deze middelen kunnen we niet alle taken uitvoeren.
Bovenstaande thema's bevatten doelen die verder reiken dan een collegeperiode van vier jaar. Ze maken onderdeel uit van de strategische visie. Ze liggen daarnaast in belangrijke mate in de handen van de samenleving zelf: inwoners, bedrijven en organisaties. Zo moeten bedrijven en huiseigenaren zelf investeren in duurzame energie en energiebesparende maatregelen. Dit kan ook door te participeren in een lokale duurzame energievoorziening.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15