Programma 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.1 BESTUUR

Wat willen we bereiken?

Regionale Samenwerking

We blijven als Venray actief investeren in regionale samenwerking. Met behoud van de eigen autonomie, maar in een omgeving die vraagt om opschaling, worden samenwerkingsverbanden in verschillende vormen en niveaus (strategisch-tactisch-operationeel) steeds belangrijker. De door de raad in september 2016 vastgestelde nota Vizier op samenwerking bevat de kaders die we daarbij hanteren.
Samenwerking is geen doel op zich, maar een middel. Samenwerking kan noodzakelijk of gewenst zijn uit oogpunt van effectiviteit en efficiency maar wordt soms ook van ons verlangd door Rijk en of provincie. Steeds stellen we ons de vraag, zowel bij nieuwe als bestaande samenwerkingsverbanden: Wat is de meerwaarde van samenwerking voor Venray, voor de regio en voor andere samenwerkingspartners?
We zien steeds vaker dat het Rijk verlangt van gemeenten om in regionaal verband samen te werken. Wij zien de noodzaak en de kansen voor een bestuurskrachtige regio en willen als tweede stedelijke kern nadrukkelijk bijdragen aan de ontwikkeling daarvan. Samen met de Provincie Limburg en het Rijk zijn we als Regio Noord Limburg een Regiodeal en Investeringsagenda overeengekomen waarmee we in de periode 2019-2023 een substantiële investeringsimpuls aan deze regio geven. Deze investeringsimpuls draait om onze regionale strategische visie, waarin we als kernambitie hebben geformuleerd dat we de gezondste regio willen zijn.  Daarmee leggen we een stevig fundament onder de samenwerking in de regio Noord Limburg tot ver na 2023.

Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet is voor gemeenten en ketenpartners een omvangrijke, complexe en langdurige veranderopgave die loopt tot 2029.
Na een aantal keren te zijn uitgesteld, treedt de wet nu (waarschijnlijk) op 1-7-2022 in werking. De wet vraagt om een andere rol van initiatiefnemers en vraagt van de gemeente een andere manier van samenwerken met de omgeving, besturen, beoordelen en adviseren. In instrumentele zin moeten we onze ICT en informatievoorziening daarop inrichten, is een Omgevingsvisie opgesteld, gaat het vergunningenproces op de schop en zal de komende jaren een omgevingsplan opgesteld worden.

In het Omgevingsvisie traject is invulling gegeven aan de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet:

  • Een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit bereiken en in stand houden.
  • De fysieke leefomgeving doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen om er maatschappelijke behoeften mee te vervullen.

Om deze maatschappelijke doelen te halen zijn er landelijk vier verbeterdoelen geformuleerd:

  1. De fysieke leefomgeving samenhangend benaderen.
  2. De bestuurlijke afwegingsruimte voor de fysieke leefomgeving vergroten;
  3. De inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht vergroten;
  4. De besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving versnellen en verbeteren.

Zowel bij Omgevingsvisie, als Omgevingsplan, als Omgevingsvergunning, zullen deze doelen in acht worden genomen.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2021 14:39:41 met de export van 11/09/2021 13:25:15